Redirect اطلاعات بيشترads تبليغات
تبليغات


تالار گفتگوی تخصصی حسابداری فروم لرن

امتیاز موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
نقش بانک مرکزی در کاهش ارزش پول ملی
#1
دیوان محاسبات در گزارش تفریغ بودجه 90 مطرح کرد :
نقش بانک مرکزی در کاهش ارزش پول ملی ...

دیوان محاسبات کشور در گزارشی که از تفریغ بودجه 90 تهیه کرده ، آورده است که بانک مرکزی در سال 90 ارزهای خریداری شده به نرخ مرجع را با نرخ‌هاي متفاوت بالاتر به فروش رسانده و از این طریق ، سود سرشاری نصیب بانک مرکزی ، بانک‌های دریافت‌کننده ارز و صرافی‌ها شده است و عملکرد بانک مرکزی در عدم رعایت قانون پولی و بانکی موجب کاهش ذخایر ارزی کشور و در نهایت کاهش ارزش پول ملی شده است .

به گزارش خبرگزاری مهر ، دیوان محاسبات کشور در گزارش تفریغ بودجه 90 بخشی را به چگونگی وصول درآمدهای نفتی اختصاص داده است .

در این گزارش آمده است : ارزش نفت خام و میعانات گازی صادراتی سال 1390 جمعا بالغ بر 102.9 میلیارد دلار بوده که میزان وصولی در سال 1390 طبق گزارش تفریغ بودجه بالغ بر 94.6 میلیارد دلار بوده است . از مبلغ 94.6 میلیارد دلار وصولی بابت ارزش نفت خام و میعانات گازی صادراتی مبلغ 80.4 میلیارد دلار مربوط به صادرات سال 1390 و مبلغ 14.2 میلیارد دلار مربوط به بدهی مشتریان نفتی در سال 1389 است . به عبارت دیگر 78 درصد از ارزش نفت صادراتی در سال 1390 وصول شده است . دلایل عدم وصول کامل وجوه حاصل از صادرات نفت در سال 1390 علاوه بر افزایش مدت قراردادهای نفتی از 30 روز به 90 روز ، افزایش بدهی مشتریان نفتی نیز بوده است . بدهی مشتریان نفتی در سال 1388 ، 1389 ، 1390 به ترتیب 6.8 ، 12.3 و 12.6 میلیارد دلار است .

در حوزه پولی و بانکی ارز درخصوص چگونگی فروش ارز حاصل از صادرات نفت و نظارت بر فروش ارز دولتی نیز در این گزارش آمده است : بانک مرکزی طبق جزء ب بند 1 ماده واحده قانون بودجه سال 1390 موظف بوده مبالغ ارزی حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی را پس از کسر 14.5 درصد سهم شرکت ملی نفت ایران و 20 درصد سهم صندوق توسعه ملی ، معادل 53 میلیارد دلار جهت تامین ردیف درآمدی 210101 تا معادل 1.46 میلیارد دلار بابت سهم دو درصد فروش نفت خام مناطق نفت خیز و محروم موضوع ردیف درآمدی 210109 به نرخ روز ارز به فروش رسانده و مازاد ارز حاصله را پس از تامین مصارف موضوع بند 2 قانون بودجه به مبلغ 11.6 میلیارد دلار ، به حساب ذخیره ارزی واریز نماید .

بانک مرکزی در راستای حکم این جزء و بند 67 این قانون مکلف بوده مابه‌التفاوت ریالی حاصل از فروش ارز با نرخ مبنای مندرج در ردیف 210101 (10،500 ریال) و نرخ روز ارز را به حساب خزانه داری کل واریز نماید .

بانک مرکزی به استناد بند د ماده 1 قانون پولی و بانکی کشور و بند ج ماده 81 قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه بايد یک نرخ ارز به صورت شناور مدیریت شده ، با توجه به حفظ دامنه رقابت‌پذیری در تجارت خارجی و با ملاحظه تورم داخلی و جهانی و همچنین شرایط اقتصاد کلان از جمله تعیین حد مطلوبی از ذخایر خارجی را تعیین نماید ؛ در حالی که برخلاف حکم قانون بودجه سال 1390 نرخ خرید ارز مرجع (میانگین این نرخ در سال 1390 ، 10،872 ریال بوده است) به عنوان نرخ روز ارز موضوع حکم جزء ب بند 1 و بند 67 قانون بودجه در نظر گرفته و معادل 66 میلیارد و 247 میلیون و 300 هزار دلار ارز حاصل از صادرات نفت خام ، میعانات و مایعات گازی و فرآورده‌هاي نفتی را به نرخ خرید ارز مرجع در سال 1390 خریداری نموده و معادل ریالی آن را جهت تامین بودجه ردیف‌هاي درآمدی قانون بودجه سال 1390 کل کشور به حساب خزانه واریز كرده است .

بانک مرکزی در سال 1390 ارزهای خریداری شده به نرخ خرید ارز مرجع را با نرخ بین بانکی ، نرخ بازار فرعی و نرخ مداخله ای که بالاتر از نرخ خرید مرجع است به فروش رسانده است .

بنابراین عملکرد بانک مرکزی در فروش ارزهای خریداری شده با نرخ‌هاي گوناگون در بازارهای مختلف تایید کننده این موضوع است که نرخ مرجع تعیین شده توسط بانک مرکزی ، که در راستای بند ج ماده 81 قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه به عنوان نرخ ارز در نظر گرفته شده ، صحیح نبوده و این تفاوت نرخ در سال 1390 سبب شده تا سود سرشاری نصیب بانک مرکزی ، بانک‌های دریافت‌کننده ارز، صرافی‌ها و سایر مشتریان شود .

عدم واریز مبلغ 18 هزار میلیارد ریال به حساب خزانه :

بانک مرکزی با توجه به ایجاد ردیف درآمدی 160140 توسط خزانه داری کل کشور مبلغ 28 هزار و 617 میلیارد ریال از وجوه حاصل از فروش ارز در بازار فرعی و مداخله‌ای را به حساب خزانه واریز كرده است . لیکن واریز مابه‌التفاوت ریالی حاصل از فروش ارز به حساب خزانه به نرخ خرید ارز مرجع (جایگزین نرخ فروش روز ارز) توسط بانک مرکزی منجر به عدم واریز مبلغ 18 هزار و 353 میلیارد و 338 میلیون ریال به حساب خزانه شده و همچنین به علت اینکه تنها صادرات نفت خام و میعانات گازی سهم دولت معادل مبلغ 57 میلیارد و 447 میلیون و 600 هزار دلار را که با نرخ خرید ارز مرجع خریداری نموده ملاک واریز مابه‌التفاوت قرار داده نه کل ارز فروخته شده به مبلغ معادل 77 میلیارد و 460 میلیون و 250 هزار دلار را ، این اقدام بانک مرکزی حاکی از عدم رعایت مفاد حکم بند 67 قانون بودجه سال 1390 است .

طبق این گزارش بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به استناد بند ج ماده 11 قانون پولی و بانکی کشور به عنوان تنظیم کننده نظام پولی و اعتباری کشور موظف به تنظیم مقررات مربوط به معاملات ارزی و همچنین نظارت بر معاملات ارزی بوده تا در اجرای این وظیفه خطیر و سایر وظایف تدوین شده در قانون به هدف تشکیل بانک مرکزی مندرج در بند ب ماده 10 قانون پولی و بانکی کشور که همانا حفظ ارزش پول ملی، موازنه پرداخت‌ها ، تسهیل مبادلات بازرگانی و کمک به رشد اقتصادی کشور است ، دست یابد اما بانک مرکزی بدون توجه به گسترده شدن تحریم‌هاي اقتصادی و لزوم حفظ ذخایر ارزی کشور نسبت به صدور مقررات لازم و همچنین نظارت بر نحوه مصرف ارز تحویلی به بانک‌ها و صرافی‌ها ، اقدام مناسبی انجام نداده که حاصل آن درخواست‌هاي بی‌وقفه بانک‌ها برای خرید ارز ارزان قیمت از بانک مرکزی بیش از تعهدات خود و کسب سود بیشتر از تفاوت خرید و فروش ارز و در نتیجه افزایش تقاضای خرید که یکی از مهم‌ترین عوامل شکاف عرضه و تقاضا و نابسامانی در بازار ارز بوده را ایجاد كرده است .

عمل بانک مرکزی در سال 1390 در عدم تنظیم مقررات مربوط به معاملات ارزی و همچنین نظارت بر معاملات ارزی در خصوص موارد ذکر شده فوق حاکی از عدم رعایت حکم بند ج ماده 11 قانون پولی و بانکی کشور که حاصل آن کاهش ذخایر ارزی کشور و در نهایت کاهش ارزش پول ملی بوده که نهایتا موجب عدم رعایت حکم بند ب ماده 10 قانون پولی و بانکی کشور در حفظ ارزش پول ملی شده است .

به گزارش خبرگزاری مهر ، گزارش دیوان محاسبات کشور از تفریغ بودجه 90 ، دی‌ماه سال گذشته تقدیم مجلس شد ، اما بنا به دلایل و مصالحی که هیات‌ريیسه مجلس شورای اسلامی در نظر گرفت این گزارش در مجلس قرائت نشد .

منبع : دنیای اقتصاد
" برای حمايـت از ما، لطفاً بر روی بنرهای تبليغاتی سايت كليك نمائيد "

" اگر کسی خوبیهای تو را فراموش کرد، تو خوب بودن را فراموش نکن... "
" ای کاش یاد بگیریم، برای خالی کردن خودمان؛ کسی را لبریز نکنیم... "
" تنها « زمان » است كه دوست داشتن را ثابت می كند، نه « زبان »... "
پاسخ
سپاس شده توسط:
#2
ريیس‌کل بانک مرکزی در واکنش به گزارش تفریغ بودجه 90 و اعلام اینکه بانک مرکزی مقصر کاهش ارزش پول ملی است ، اظهار کرد : قطعا به زودی به این گزارش پاسخ مناسبی خواهیم داد .

وی تاکید کرد : همه اقدامات بانک مرکزی در راستای افزودن ارزش پول ملی بوده است . ريیس‌کل بانک مرکزی در مورد اقدامات این بانک برای کنترل نقدینگی ، گفت : در دو ماه ابتدایی سال جاری حجم نقدینگی نسبت به اسفند سال 91 کاهش یافته و ما برای کنترل تورم و نقدینگی برنامه‌ریزی مناسبی کرده‌ایم .

وی تصریح کرد : البته علت تورم تنها نقدینگی نیست ، بلکه آثار روانی و سیاسی بر این متغیر دخیل هستند . بهمنی در پاسخ به این سوال که کنترل نقدینگی در کدام حوزه‌ها صورت گرفته است ، افزود : بانک مرکزی مانع از اضافه برداشت بانک‌ها از منابع بانک مرکزی و افزایش بدهی بانک‌ها شد ؛ روند کاهش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی ادامه دارد .

هفته گذشته در جدیدترین گزارشی که از تفریغ بودجه سال 90 در مجلس قرائت شد ؛ عنوان شده بود که «بانک مرکزی در این سال، ارزهای خریداری شده به نرخ خرید ارز مرجع را با نرخ‌های متفاوت بالاتر به فروش رسانده و سود سرشاری نصیب بانک مرکزی ، بانک‌های دریافت‌کننده ارز و صرافی‌ها شده است و عملکرد بانک مرکزی در عدم رعایت قانون پولی و بانکی موجب کاهش ذخایر ارزی کشور و در نهایت کاهش ارزش پول ملی شده است ».

دیوان محاسبات در گزارش خود عنوان کرده بود که « بانک مرکزی در سال 1390 ارزهای خریداری شده به نرخ خرید ارز مرجع را با نرخ بین بانکی ، نرخ بازار فرعی و نرخ مداخله‌ای که بالاتر از نرخ خرید مرجع است به فروش رسانده است ».

بنابراین « عملکرد بانک مرکزی در فروش ارزهای خریداری شده با نرخ‌های گوناگون در بازارهای مختلف تایید‌کننده این موضوع است که نرخ مرجع تعیین شده توسط بانک مرکزی ، که در راستای بند ج ماده 81 قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه به عنوان نرخ ارز در نظر گرفته شده ، صحیح نبوده و این تفاوت نرخ در سال 1390 سبب شده تا سود سرشاری نصیب بانک مرکزی ، بانک‌های دریافت‌کننده ارز ، صرافی‌ها و سایر مشتریان شود ».

دیوان محاسبات عنوان کرده که « رقمی که از سوی بانک مرکزی از این محل باید به حساب خزانه واریز می‌شد ؛ اما نشده در حدود 2 هزار میلیارد تومان است ».

منبع : دنیای اقتصاد
" برای حمايـت از ما، لطفاً بر روی بنرهای تبليغاتی سايت كليك نمائيد "

" اگر کسی خوبیهای تو را فراموش کرد، تو خوب بودن را فراموش نکن... "
" ای کاش یاد بگیریم، برای خالی کردن خودمان؛ کسی را لبریز نکنیم... "
" تنها « زمان » است كه دوست داشتن را ثابت می كند، نه « زبان »... "
پاسخ
سپاس شده توسط: mojan


پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان

"تبلیغات متنی"
"درباره‌ی ما"
"امکانات وبسايت"
تالانت - آموزش حسابداری تبلیغ متنی شما در اینجا کتاب حسابداری تسعیر ارز
وبسایت فروم‌لرن در واپسین روزهای اسفند ۱۳۹۱ فعالیت خود را آغاز کرده و کلیه خدمات ارائه شده در این انجمن کاملاً رایگان می‌باشد. هدف ما کمک به پیشرفت حرفه حسابداری بوده و امیدواریم که بتوانیم با یاری خداوند متعال، همکاری اعضاء عزیز و سرمایه‌های گرانقدرمان؛ گام مؤثری جهت نیل به هدف خود برداریم.

©۱۴۰۳: تمامی حقوق برای تالار گفتگوی تخصصی حسابداری فروم‌لرن محفوظ می‌باشد.

تــرجمـه شده توسط: Www.My-BB.Ir و iora.ir
قدرت گرفته از: MyBB, © ۲۰۰۲-۱۴۰۳ MyBB Group.
طراحی توسط: My-BB.Ir & Masoud_MI

زمان کنونی: ۱۷ بهمن ۱۴۰۳، ۰۵:۲۶ ب.ظ