Redirect اطلاعات بيشترads تبليغات
تبليغات


تالار گفتگوی تخصصی حسابداری فروم لرن

امتیاز موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
يادداشت: مالیات بر ارزش افزوده، سدی در برابر قاچاق كالا
#1
«پديده قاچاق»،‌ يكي از اساسي ترين بخش های اقتصاد پنهان به شمار می رود كه به نوعي زمينه ساز ديگر ابعاد و مصاديق اقتصاد پنهان نيز هست و از همين رو، به عقيده صاحبنظران اقتصادي، مقوله قاچاق به عنوان يك عارضه سيستم اقتصادي، يك پديده چند وجهي است كه نخست از جرايم ديگري نشات مي گيرد و سپس زمينه بروز جرايم بسيار ديگري را فراهم مي آورد.

اقتصاد پنهان يا اقتصاد غير رسمي، مجموعه فعاليت‌هاي اقتصادي يا مبادلاتي را در بر می گيرد که در بازار رسمي انجام نمی شود. دليل آن به محدوديت‌هاي قانوني يا شرعي مربوط می شود که براي مبادله برخي کالا‌ها در بازار رسمي وجود دارد. بعنوان مثال توليد، خريد و فروش مواد مخدر يا خوراکی هاي حرام در ايران خلاف مقررات بوده و بر اين اساس در اقتصاد پنهان انجام مي‌شود. البته بايد توجه داشت که ابعاد اقتصاد پنهان موارد ديگري را هم در بر می گيرد که از آن جمله به فعاليتهايی مي‌توان اشاره کرد که در اصل فعاليت قانوني است، اما در مراحل بعدي مثل خريد و فروش کالا قواعد رسمي نقض مي‌شود. از جمله مصاديق آن به رعايت‌نکردن استانداردها، فرار از پرداخت ماليات، تبانی، رشوه و ... مي‌توان اشاره کرد.

حجم دقيق ميزان قاچاق در كشور اگر چه به واسطه عدم آمارگيري صحيح و دقيق از سوي نهادهاي متولي مبارزه با قاچاق كالا، مشخص نيست اما برآوردهايي كه نهادهاي ناظر و دستگاه هاي مختلف دولتي به صورت غير مستقيم ارايه مي دهند رقمي حدود 10 تا 15 ميليارد دلار در سال را در بر مي گيرد كه البته اين ارقام نيز به اعتقاد بسياري،‌ با واقعيت هاي اقتصاد پنهان كشور مطابقت ندارد. اين در حاليست كه براساس آمار هاي ارائه شده توسط ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز، سالانه تنها چند درصد از کل کالاهاي قاچاق کشف مي شود و مابقي به دليل ماهيت پنهان معاملات، از تير رس ماليات به دور مي ماند. صاحبنظران اقتصادي، مهمترين دلايل و انگيزه هاي وقوع پديده قاچاق را ضعف و پراكندگي قوانين و مقررات، نبود سيستم نظارتي و كنترلي دقيق و كارآمد بر گمركات و مرزهاي كشور، موانع اداري گمركي همچون بوروكراسي بالا و محدوديت هايي كه در زمينه واردات كالا وجود دارد و ديگر عواملي كه به هر نحو تعاملات آسان تجاري را تحت الشعاع قرار مي دهند، مي دانند كه البته به اين عوامل بايد شرايط نامساعد تجارت جهاني و تحريم ها و فشار هاي بين المللي را نيز اضافه كرد.

در واقع، يكي از مهمترين زواياي اقتصاد پنهان، ايجاد نوعي جريان پولشويي در كشور و كسب درآمد نامشروع از راه هاي غيرقانوني توسط عده اي سودجو است كه به صورت سازمان يافته يا غير سازمان يافته از پرداخت ماليات شانه خالي كرده و اقتصاد سالم و قانوني را مخدوش مي سازند. گسترش بخش غيررسمي اقتصاد ضمن لطمه اي كه بر پيكره جامعه به دليل ترويج فرهنگ قانون گريزي، سوداگري و فرار مالياتي مي زند و نيز ديگر آسيبهايي كه به دليل اثرگذاري بر متغيرهاي كلان اقتصادي در قالب افزايش بيكاري، كاهش توليد، كاهش رشد اقتصادي، كاهش سرمايه گذاري و ... بوجود مي آورد، در سيمايي كلان تر، پيامد بزرگتر ديگري نيز به دنبال دارد و آن اثر سوئي است كه بر توليد ناخالص داخلي به عنوان مهمترين شاخص كلان اقتصادي گذاشته و نهايتا حجم وسيع كالاهاي قاچاق دركشور، زمينه كاهش توليد ناخالص داخلي و همچنين فرار بخش قابل توجهي از اقتصاد كشور از تور مالياتي را فراهم مي سازد. بي ترديد افزايش عدم شفافيت در اقتصاد كشور مهمترين مانع براي يك سيستم مالياتي است كه در نظر دارد تا سهم قابل توجهي از هزينه هاي جاري كشور را از محل درآمدهاي مالياتي، به ويژه ماليات هاي غير مستقيم تامين نمايد.

با استناد به مطالعات و آمارهاي موجود، دولت از حدود 25 درصد توليد ناخالص داخلي کشور به دليل فعاليت هاي غيررسمي، نامنظم، ثبت نشده و قاچاق نمي تواند مالياتي دريافت کند و اين امر ضربه مهلكي بر پيكره اقتصاد كشور كه وابستگي شديدي به درآمدهاي نفتي دارد،‌ مي زند. اما با وجود تمامي زواياي پنهان پديده قاچاق، ‌راهكارهايي براي خارج ساختن اين پديده از تاريك خانه اقتصاد زيرزميني و شفاف سازي فرايند تجارت كالا و گردش مبادلات كالا در كشور نيز وجود دارد. اگر چه پيشگيري از قاچاق، منطقي ترين و ساده ترين راهكار مقابله با اين پديده شوم اقتصاد به شمار مي رود اما در دنياي مدرن امروزي، حتي در صورت ورود كالاهاي قاچاق به داخل مرزهاي يك كشور نيز مي توان به شيوه اي اثربخش به مواجهه با آن برخاست. امروزه ايجاد نظام هاي مالياتي متكي بر مصرف همچون نظام ماليات بر ارزش افزوده، به دليل شفافيتي كه در تمامي مسير مبادلات كالا از مبدا تا مقصد (مصرف كننده نهايي) بوجود مي آورند، از موثرترين شيوه ها براي مقابله با قاچاق به شمار مي روند.

از همين رو،‌ بسياري ازكشورهاي توسعه يافته از چندين دهه گذشته، اين نظام مالياتي را به اجرا در آورده و از مزاياي متعدد آن بهره مند گشته اند. بديهي است، قاچاقچيان كالا حتي در صورت ورود كالا از طريق مسيرهاي غيرقانوني به كشور، قادر نخواهند بود نظام ماليات بر ارزش افزوده را كه همچون سدي در برابر آنها قرار دارد، دور زده و از تيررس نظام مالياتي فرار كنند. بي ترديد، اجراي كامل نظام ماليات بر ارزش افزوده، يكي از مهمترين اقدامات در جهت تحقق اهداف برنامه هاي توسعه اي كشور، به ويژه تامين حداكثري هزينه هاي جاري كشور از محل ماليات ها به شمار مي رود. البته اجراي آزمايشي نظام ماليات بر ارزش افزوده كه از مهرماه 1387 در كشور آغاز و به مدت پنج سال ادامه يافت، در مهرماه 1392 به پايان رسيده و مطابق قانون بودجه سال 1392، تا پايان سال جاري تمديد شده است. اما موفقيت نهايي اين قانون، مستلزم استفاده تمامي صاحبان مشاغل، به ويژه خرده فروشان از صندوق هاي مكانيزه فروش است،‌ به گونه اي كه هيچ كالاي بدون باركد و شناسايي نشده اي، امكان فروش در مبادي فروش را نداشته باشد. شايد از همين رو، تمامي صاحبان مشاغل، شامل اشخاص حقيقي بندهاي (الف) ، (ب) و (ج) ماده 95 قانون ماليات هاي مستقيم، مطابق قوانين مصوب كشور، ملزم به استفاده از صندوق فروش در محل كسب خود شده اند.

منبع: سازمان امور مالیاتی کشور
" برای حمايـت از ما، لطفاً بر روی بنرهای تبليغاتی سايت كليك نمائيد "

" اگر کسی خوبیهای تو را فراموش کرد، تو خوب بودن را فراموش نکن... "
" ای کاش یاد بگیریم، برای خالی کردن خودمان؛ کسی را لبریز نکنیم... "
" تنها « زمان » است كه دوست داشتن را ثابت می كند، نه « زبان »... "
پاسخ
سپاس شده توسط:


پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان

"تبلیغات متنی"
"درباره‌ی ما"
"امکانات وبسايت"
تالانت - آموزش حسابداری تبلیغ متنی شما در اینجا کتاب حسابداری تسعیر ارز
وبسایت فروم‌لرن در واپسین روزهای اسفند ۱۳۹۱ فعالیت خود را آغاز کرده و کلیه خدمات ارائه شده در این انجمن کاملاً رایگان می‌باشد. هدف ما کمک به پیشرفت حرفه حسابداری بوده و امیدواریم که بتوانیم با یاری خداوند متعال، همکاری اعضاء عزیز و سرمایه‌های گرانقدرمان؛ گام مؤثری جهت نیل به هدف خود برداریم.

©۱۴۰۳: تمامی حقوق برای تالار گفتگوی تخصصی حسابداری فروم‌لرن محفوظ می‌باشد.

تــرجمـه شده توسط: Www.My-BB.Ir و iora.ir
قدرت گرفته از: MyBB, © ۲۰۰۲-۱۴۰۳ MyBB Group.
طراحی توسط: My-BB.Ir & Masoud_MI

زمان کنونی: ۱۳ آبان ۱۴۰۳، ۰۵:۳۱ ب.ظ