Redirect اطلاعات بيشترads تبليغات
تبليغات

تالار گفتگوی تخصصی حسابداری فروم لرن

امتیاز موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
پرسش: بدهکار بستانکار از دید مشتری است یا شرکت خودمان
سلام.
من برنامه نویس هستم و با حسابداری آشنایی چندانی ندارم، قرار است یک برنامه حسابداری ابتدایی برای شرکتمان بنویسم، با جستجو تا حدی آشنایی پیدا کردم ولی هنوز ابهامات زیادی دارم:

فرضاً اسم شرکت خودمان : X
و برای درج یک سند ستونهای زیر را داریم

طرفحساب - شرح - بدهکار - بستانکار - مانده - تشخیص

اکنون چهار حالت پیش می آید
1- قرارداد اولیه را بسته ایم و مشتری باید مبلغ را به ما بپردازد ولی هنوز نپرداخته است.
2- مشتری مبلغی را به ما پرداخته است.
3- ما باید مبلغی را به طرف مقابل بپردازیم ولی هنوز نپرداخته ایم.
4- ما مبلغی را به طرف مقابل پرداخته ایم.
برای این 4 حالت 4 سند باید زده شود
سوال من این است که برای هر کدام از این حالت ها ستون های بدهکار و بستانکار و مانده به چه نحو پر می شود؟
در واقع بدهکار و بستانکار از دید مشتری خواهد بود یا از دید شرکت X؟ (از شخصی سوال کردم و گفت از دید هیچ کدام، از دید حسابداری است ولی متوجه قضیه نشدم)

همچنین اگر به جای وجه نقد چک بدهیم یا بگیریم در صورتی که مطمئن نیستیم برگشت خواهد خورد یا نه به چه صورت باید بدهکار و بستانکار را پر کنیم؟
پاسخ
سپاس شده توسط:
سلام و عرض ادب خدمت شما

ابتدا از طرف كليه اعضاي فروم‌لرن خدمت شما خير مقدم عرض مي كنم، به سايت خودتان خوش آمديد!

براي اينكه شما به جواب خود برسيد، نياز است تا با چندين مورد از اطلاعات اوليه حسابداري آشنايي پيدا كنيد كه بنده در حد توان به شما كمك خواهم كرد.

اميدوارم اندكي صبر بفرمائيد تا توضيحات تكميلي را خدمت شما عرض كنم.

1- معادله حسابداري

داراييها = بدهيها + سرمايه (حقوق صاحبان سرمايه)

2- ماهيت حسابها

داراييها: بدهكار               بدهيها: بستانكار            سرمايه: بستانكار
هزينه‌ها: بدهكار             درآمدها: بستانكار

3- قاعده ثبت حسابها

داراييها:      افزايش (+) ---> بدهكار        كاهش (-) ---> بستانكار          مانده ---> بدهكار
بدهيها:      افزايش (+) ---> بستانكار      كاهش (-) ---> بدهكار            مانده ---> بستانكار
سرمايه:     افزايش (+) ---> بستانكار      كاهش (-) ---> بدهكار            مانده ---> بستانكار

هزينه‌ها:    افزايش (+) ---> بدهكار          مانده ---> بدهكار
درآمدها:     افزايش (+) ---> بستانكار       مانده ---> بستانكار

4- نمايش اثر رويدادهاي مالي بر اجزاي معادله حسابداري

استفاده از حساب T، كه داراي سه قسمت مي باشد:
الف) عنوان حساب      ب) سمت راست يا بدهكار (بد)        ج) سمت چپ يا بستانكار (بس)

5- نمايش حسابها در ترازنامه

داراييها: سمت راست (بد)         بدهيها: سمت چپ (بس)        سرمايه: سمت چپ (بس)

حالا كه موارد فوق روشن گرديد، بايستي به جواب سوال شما بپردازيم. بدهكار و بستانكار همانطور كه در بالا مشخص گرديد، از ديد "تئوری حسابداري" مي باشد كه يك قرارداد تعريف شده است و براي اينكه كاملا متوجه شويد به حل سوالات شما مي پردازيم.

با احترام...
" برای حمايـت از ما، لطفاً بر روی بنرهای تبليغاتی سايت كليك نمائيد "

" اگر کسی خوبیهای تو را فراموش کرد، تو خوب بودن را فراموش نکن... "
" ای کاش یاد بگیریم، برای خالی کردن خودمان؛ کسی را لبریز نکنیم... "
" تنها « زمان » است كه دوست داشتن را ثابت می كند، نه « زبان »... "
پاسخ
سپاس شده توسط: bftarane ، حسین
(۲۰ مهر ۱۳۹۳، ۱۲:۰۵ ب.ظ)bftarane نوشته: اکنون چهار حالت پیش می آید
1- قرارداد اولیه را بسته ایم و مشتری باید مبلغ را به ما بپردازد ولی هنوز نپرداخته است.
2- مشتری مبلغی را به ما پرداخته است.
3- ما باید مبلغی را به طرف مقابل بپردازیم ولی هنوز نپرداخته ایم.
4- ما مبلغی را به طرف مقابل پرداخته ایم.

رويداد اول كه هيچگونه معامله اي انجام نشده است پس ثبتي در دفاتر انجام نمي گيرد.

رويداد دوم مبلغي را بعنوان پيش دريافت درآمد دريافت كرديم كه ثبت آن به شرح ذيل است:

صندوق/ بانك          ***
         پيش دريافت درآمد  ***

رويداد سوم نامشخص است و معلوم نيست كه براي چه چيزي بايد به ايشان پول بپردازيد، و سوال كامل نمي باشد بنابراين نمي توان تشخيص داد كه نياز به ثبتي هست يا خير؟

رويداد چهارم هم فقط طرف بستانكار مشخص است كه وجه نقد (صندوق/ بانك) كسر (بستانكار) مي شود، و طرف بدهكار مي تواند حسابهاي پرداختني، پيش پرداخت، خريد، علي الحساب و يا ... باشد.

هنگامي كه چك دريافت يا پرداخت مي كنيد، در هر صورت بايستي (به ترتيب) اسناد دريافتني يا اسناد پرداختني را بدهكار يا بستانكار نماييد.

پيشنهاد مي كنم براي اطلاعات و درك بيشتر، ماهيت حسابها را مطالعه نمائيد.

با احترام...

پاسخ
سپاس شده توسط: bftarane ، حسین
(۲۰ مهر ۱۳۹۳، ۰۱:۵۶ ب.ظ)Masoud_MI نوشته: رویداد اول كه هیچگونه معامله ای انجام نشده است پس ثبتی در دفاتر انجام نمی گیرد.

پس فرضاً 600000 تومان بابت اینکه قرار است در آینده سایتی طراحی کنیم دریافت کنیم، وقتی مشتری در فرضاً دو دفعه 200000 تومان پرداخت کرد، یعنی 400000 تومان داده و 200000 تومان دیگر باید بدهد، پس اگر نباید ثبتی انجام شود چطور بفهمیم چقدر پرداخت کرده و چقدر دیگر باید پرداخت کند؟

(۲۰ مهر ۱۳۹۳، ۰۱:۵۶ ب.ظ)Masoud_MI نوشته: رویداد دوم مبلغی را بعنوان پیش دریافت درآمد دریافت كردیم كه ثبت آن به شرح ذیل است:

صندوق/ بانك          ***
         پیش دریافت درآمد  ***

متوجه نشدم.  طبق چیزی که متوجه شدم اگه 100 تومان دریافت کرده باشیم می نویسیم بابت پیش دریافت درآمد و این مبلغ باید به صندوق/بانک اضافه شود ولی در ستون بستانکار بدهکار چه باید بنویسیم؟

(۲۰ مهر ۱۳۹۳، ۰۱:۵۶ ب.ظ)Masoud_MI نوشته: رویداد سوم نامشخص است و معلوم نیست كه برای چه چیزی باید به ایشان پول بپردازید، و سوال كامل نمی باشد بنابراین نمی توان تشخیص داد كه نیاز به ثبتی هست یا خیر؟

طبق صحبتی که با مدیر شرکت داشتیم ایشون گفتن که اینکه پرداخت بابت چه چیزی بوده رو در ستون شرح مشخص می کنیم مثلاً شرکت ما یک شرکت کوچک برنامه نویسی و همچنین طراحی گرافیک هست. و بیشترین مواردی که پیش می آید شرکت پرداختی انجام دهد پرداخت به چاپخانه ها بابت چاپ بروشور، کاتالوگ، بنر، ... است. و گاهی نیز پیش می آید که شرکت فرضاً پرینتر، اسکنر، ... خریداری نماید.
(ولی برای هزینه های جزئی شرکت مانند پذیرایی وایاب و ذهاب، قبوض، اجاره قرار بود جداگانه یه بخش هزینه ها هم ایجاد کنیم و در واقع هزینه ها که از تن خواه تأمین می شن رو در اونجا ثبت کنیم)

(۲۰ مهر ۱۳۹۳، ۰۱:۵۶ ب.ظ)Masoud_MI نوشته: رویداد چهارم هم فقط طرف بستانكار مشخص است كه وجه نقد (صندوق/ بانك) كسر (بستانكار) می شود، و طرف بدهكار می تواند حسابهای پرداختنی، پیش پرداخت، خرید، علی الحساب و یا ... باشد.

این جور که متوجه شدم یه سری حساب باید در نظر بگیریم که حالا بر حسب اینکه از این حساب پرداخت صورت می گیره یا برداشت از این حساب صورت می گیره
فرضاً آخر سال بفهمیم که فلان شرکت به ما بدهکار است یا بستانکار است. پس این رو باید چطور مشخص کنیم؟
یا اینکه چطور بفهمیم خودمان به چه شرکتهایی بدهکاریم؟

ببخشید سوالام زیاد شد. ولی به این نتیجه رسیدم که خیلی فرآیند پیچیده ای هست این حسابداری و طبق تصوری که در ذهنم داشتم نیست.
ممنون حتماً ماهیت حسابها رو هم مطالعه می کنم.
ولی لطفاً به سوالاتی که به رنگ قرمز پرسیدم هم حتی الامکان به زبان عامیانه پاسخ دهید.
پاسخ
سپاس شده توسط:
(۲۰ مهر ۱۳۹۳، ۰۲:۴۸ ب.ظ)bftarane نوشته: پس فرضاً 600000 تومان بابت اینکه قرار است در آینده سایتی طراحی کنیم دریافت کنیم، وقتی مشتری در فرضاً دو دفعه 200000 تومان پرداخت کرد، یعنی 400000 تومان داده و 200000 تومان دیگر باید بدهد، پس اگر نباید ثبتی انجام شود چطور بفهمیم چقدر پرداخت کرده و چقدر دیگر باید پرداخت کند؟

اين قضيه كاملا با چيزي كه ابتدا گفتيد فرق مي كند، در اين مورد مبالغي كه در دو قسط گرفتيد حساب دريافتني هست كه ثبت آن به شرح زير هست:

شرح                  بدهكار         بستانكار
صندوق/ بانك            200.000
ح.دريافتني                                  200.000

چرا كه با توضيحات شما، مي توان طبق استاندارد هاي حسابداري درآمد را در زمان انعقاد قرارداد به شرح ذيل شناسايي كرد:

شرح                  بدهكار        بستانكار
ح.دريافتني               600.000
درآمد                                         600.000

براساس اون چيزي كه ابتدا فرموديد گفتم ثبتي نداره، چرا كه ثبتهاي حسابداري بر اساس تجزيه و تحليل رويدادها هست اما ارسال اول شما واضح نبود.

(۲۰ مهر ۱۳۹۳، ۰۲:۴۸ ب.ظ)bftarane نوشته: متوجه نشدم.  طبق چیزی که متوجه شدم اگه 100 تومان دریافت کرده باشیم می نویسیم بابت پیش دریافت درآمد و این مبلغ باید به صندوق/بانک اضافه شود ولی در ستون بستانکار بدهکار چه باید بنویسیم؟

طريقه اي كه من ثبتهاي حسابداري رو نوشتم، بر اساس عرفي بود كه هست و ما حسابدارها بيان مي كنيم اما شما بايستي مطابق ثبتهاي قبلي من عمل كنيد يعني:

صندوق/ بانك            200.000
ح.دريافتني                                  200.000

و از آنجا كه پيش دريافتي كه من گفتم بر اساس برداشتم از بحث شما بود، اكنون با توجه به توضيحات شما ديگر اين مبلغ پيش دريافت محسوب نمي شود و حساب دريافتني است كه كسر مي شود و در عوض صندوق/ بانك بدهكار مي گردد.

(۲۰ مهر ۱۳۹۳، ۰۲:۴۸ ب.ظ)bftarane نوشته: طبق صحبتی که با مدیر شرکت داشتیم ایشون گفتن که اینکه پرداخت بابت چه چیزی بوده رو در ستون شرح مشخص می کنیم مثلاً شرکت ما یک شرکت کوچک برنامه نویسی و همچنین طراحی گرافیک هست. و بیشترین مواردی که پیش می آید شرکت پرداختی انجام دهد پرداخت به چاپخانه ها بابت چاپ بروشور، کاتالوگ، بنر، ... است. و گاهی نیز پیش می آید که شرکت فرضاً پرینتر، اسکنر، ... خریداری نماید.
(ولی برای هزینه های جزئی شرکت مانند پذیرایی وایاب و ذهاب، قبوض، اجاره قرار بود جداگانه یه بخش هزینه ها هم ایجاد کنیم و در واقع هزینه ها که از تن خواه تأمین می شن رو در اونجا ثبت کنیم)

پرداختي هاي شما بابت چاپ بروشور و ... در حساب هزينه ها ثبت مي شود و خريد اسكنر و ... در اثاثيه، و چون نسيه است حساب پرداختني بستانكار مي شود؛ ساير هزينه ها هم همانطور كه فرموديد صحيح است به شرح ذيل:

هزينه چاپ بنر              ***
اثاثيه - پرينتر                ***
ح. پرداختني                                   ***

هزينه پذيرايي             ***
تنخواه گردان X                                ***

(۲۰ مهر ۱۳۹۳، ۰۲:۴۸ ب.ظ)bftarane نوشته: این جور که متوجه شدم یه سری حساب باید در نظر بگیریم که حالا بر حسب اینکه از این حساب پرداخت صورت می گیره یا برداشت از این حساب صورت می گیره
فرضاً آخر سال بفهمیم که فلان شرکت به ما بدهکار است یا بستانکار است. پس این رو باید چطور مشخص کنیم؟
یا اینکه چطور بفهمیم خودمان به چه شرکتهایی بدهکاریم؟

خير، ممكن است وجهي كه داديم از بابت مطالبات باشه، يا بابت خريد باشه، و يا پرداخت هزينه و... كه بر اين اساس حسابهاي مربوط بدهكار مي شود.

اين موارد در مانده حسابهاي دفتر كل مشخص مي گردد. كه بايستي براي هر شخص حقيقي يا حقوقي يك حساب جداگانه تعريف كنيد.

(۲۰ مهر ۱۳۹۳، ۰۲:۴۸ ب.ظ)bftarane نوشته: ببخشید سوالام زیاد شد. ولی به این نتیجه رسیدم که خیلی فرآیند پیچیده ای هست این حسابداری و طبق تصوری که در ذهنم داشتم نیست.
ممنون حتماً ماهیت حسابها رو هم مطالعه می کنم.
ولی لطفاً به سوالاتی که به رنگ قرمز پرسیدم هم حتی الامکان به زبان عامیانه پاسخ دهید.

خواهش مي كنم دوست گرامي

حسابداري خيلي پيچيده تر از اين حرفا هست كه صرف تسلط به برنامه نويسي بشه براش برنامه حسابداري نوشت، بايستي به اصول و استانداردهاي حسابداري نيز آشنايي داشته باشيد.

بنده و ديگر دوستان و اساتيد، هر كمكي از دستمون بر بياد براي راهنمايي به شما دريغ نخواهيم كرد.

با احترام...

پاسخ
سپاس شده توسط: bftarane

پرش به انجمن:

کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان

"تبلیغات متنی"
"درباره‌ی ما"
"امکانات وبسايت"
تالانت - آموزش حسابداری تبلیغ متنی شما در اینجا کتاب حسابداری تسعیر ارز
وبسایت فروم‌لرن در واپسین روزهای اسفند ۱۳۹۱ فعالیت خود را آغاز کرده و کلیه خدمات ارائه شده در این انجمن کاملاً رایگان می‌باشد. هدف ما کمک به پیشرفت حرفه حسابداری بوده و امیدواریم که بتوانیم با یاری خداوند متعال، همکاری اعضاء عزیز و سرمایه‌های گرانقدرمان؛ گام مؤثری جهت نیل به هدف خود برداریم.

©۱۴۰۳: تمامی حقوق برای تالار گفتگوی تخصصی حسابداری فروم‌لرن محفوظ می‌باشد.

تــرجمـه شده توسط: Www.My-BB.Ir و iora.ir
قدرت گرفته از: MyBB, © ۲۰۰۲-۱۴۰۳ MyBB Group.
طراحی توسط: My-BB.Ir & Masoud_MI

زمان کنونی: ۱۸ شهریور ۱۴۰۳، ۰۸:۲۶ ب.ظ