۰۷ آبان ۱۳۹۳، ۱۰:۵۴ ق.ظ
عقود اسلامی در اسلام به قالبهای تعیین شده برای رواط حقوقی افراد میپردازد. گرچه برخی فقها قرار داد میان افراد را منحصر به همین موارد داستهاند، اما اکثریت فقها معتقدند که خارج از این چهاچوب نیز افراد میتوانند به انعقاد قرار داد بپردازند. قانون مدنی ایران به تبعیت از دیدگاه دوم در ماده ۱۰ خود هر قراردادی را که مخالف صریح قانون نباشد معتبر دانسته است.
بانکها در بانکداری اسلامی به طور مجاز به مردم تسهیلات مالی اعطا میکنند و مردم به طور غیرمستقیم در سرمایه گذاری شرکت دارند. عقود یازده گانهٔ اسلامی، اقتصاد را در اسلام شکل میدهند.
ودیعه (Wadiah)
در عقد ودیعه بانک به عنوان یک محافظ و معتمد برای سپردهگذاری در نظر گرفته میشود. در بانکداری اسلامی هر شخص میتواند پول خود را به صورت ودیعه نزد بانک به امانت بسپارد و هر گاه که خواست میتواند آن را بدون کموکاست دریافت کند.
به این سپرده سودی تعلق نمیگیرد و در مقابل بانک با صلاحدید خود صاحب سپرده براساس میزان استفاده از سپرده هدیهای تقدیم میکند. البته پرداخت این هدیه از سوی بانک نیز هیچگاه تضمین نمیشود اما بانک تلاش میکند برای پاداش دادن به سپردهگذار براساس طول یک دوره سپردهگذاری هدیهای به وی بدهد.
مرابحه (Murabaha)
مرابحه از نظر لغوی به معنی توافق دوطرفه برای سود یک معامله است، مرابحه قراردادی است که براساس آن فروشنده هزینه و سود مورد انتظار خود را اعلام میکند. بانکداری اسلامی این نوع قرارداد را به عنوان یکی از تکنیک های کاری خود پذیرفته است.
به عنوان یک تکنیک مالی مشتری از بانک درخواست میکند که یک کالای مشخص را برای وی خریداری کند و بانک با اعلام میزان سود علاوه بر هزینه خرید به مشتری این کار را انجام میدهد .
مضاربه (Muzarabah)
نمونهای از شراکت در استفاده از منابع مالی است که یک طرف مسوول تأمین سرمایه و یک طرف وظیفه انجام کار، تخصص و مدیریت را برعهده میگیرد. هرگونه منفعت به دست آمده براساس یک توافق قبلی بین طرفین تقسیم میشود در صورتی که هرگونه زیان تنها متوجه تأمینکننده سرمایه است. در این حالت بابت زیان شرکت و عامل اجرای پروژه خسارتی پرداخت نمیشود.
در این عقد به وامدهنده ربالمال و به وامگیرنده مضاریب میگویند. در بانکداری اسلامی تمامی سرمایه توسط بانک پرداخت میشود و اجرای تجارت و مدیریت آن برعهده طرف مقابل است.
در مضاربه هیچگونه زیانی تقسیم نمیشود، بانک در واقع صاحب دارایی است و عامل اجرایی به عنوان کارگر و یا کارگزار وی محسوب میشود. تقسیم سود بیشتر همانند عقد مشارکت تقسیم میشود.
در مضاربه صاحب سرمایه حق مداخله در مدیریت و تجارت را ندارد، مسوولیت این مهم برعهده عامل این پروژه است. مهمترین ویژگی مضاربه امکان توافق بر سر تقسیم سود به هر نسبت بین طرفین است. مضاربه میتواند به صورت انفرادی و یا گروهی اجرا شود.
مشارکت (Musharakah)
مشارکت ارتباطی است که برمبنای یک قرارداد همکاری تجاری دوطرفه، سود و زیان حاصل از انجام کار بین طرفین تقسیم میشود.
مشارکت یک توافق است که در آن بانک اسلامی سرمایه مورد نیاز را تأمین میکند که این سرمایه با آورده دیگر طرفین قرارداد و شرکت تجاری ترکیب میشود در این قرارداد همه طرفین حق دارند که در مدیریت فعالیت تجاری یا صنعتی مداخله کنند اما نیازی به انجام آن نیست.
در این عقد تجاری سود به دست آمده براساس توافق قبلی تقسیم میشود اما زیان احتمالی حاصل از کار براساس نسبت آورده سرمایه تقسیم خواهد شد.
مشارکت (Partnership Financing)
این نوع مشارکت یک توافق کلاسیک است. تمامی طرفین برای تأمین مالی یک پروژه بازرگانی، صنعتی، سرمایهگذاری و غیره که ریسک موفقیت آن نیز همواره وجود دارد، همکاری میکنند. میزان سود حاصل از این پروژه براساس توافقات قبلی بین شرکا تقسیم میشود، اما هرگونه زیان احتمالی براساس میزان حق و حقوق مشارکت طرفین تقسیم میشود.
در این مشارکت یک نفر به تنهایی نمیتواند خسارت ناشی از عدم همکاری دیگران را متقبل شود، مدیریت پروژه نیز بر عهده همه، برخی یا حتی یک نفر از اعضا خواهد بود.
مشارکت (Joint Venture)
این نوع مشارکت به نحوی است که دو طرف سرمایههای خود را در یک پروژه روی هم ریخته و در اجرای آن مشارکت میکنند و سود و زیان حاصل از کار را به نسبت میزان مشارکت بین یکدیگر تقسیم میکنند. در عقد مشارکت طرفین حق مداخله دارند، گرچه میتوانند از این حق خود چشم بپوشند و از طرف خود یک نفر را مشخص کنند یا این حق را به شریک خود تفویض کنند. در این صورت طبیعی است که بهره بردن از سود و یا بر عهده گرفتن میزان خسارت نیز با توجه به نقش طرفین در پیشبرد پروژه تعریف خواهد شد.
اين نوع مشارکت در کل به دو نوع است، یکی مشارکت دائم (Permanent Musharakah) و دیگری مشارکت تقلیلی (Diminishing Musharakah) که در ذیل توضیح هر یک ارائه شده است.
مشارکت دائم
در مشارکت دائم یک بانک اسلامی در یک پروژه مشارکت میکند و براساس یک نسبت از پیش تعیین شده از سود بهرهمند میشود. مدت زمان این قرارداد معین نشده و میتواند بنا به خواسته طرفین ادامه یابد. این تکنیک برای تأمین مالی پروژههای بلندمدت مناسب است. در شرایطی که منابع مالی مورد نیاز پروژه برای یک مدت طولانی تعریف شده و به بهرهبرداری رسیدن آن ممکن است به طول بیانجامد.
مشارکت تقلیلی
در این نوع مشارکت سهم آورده شرکتکنندگان در پروژه و سهم سود آنها بر پایه یک نسبت از پیش توافق شده تعیین میشود. اما در عین حال روشی را فراهم میکند که براساس آن سهم آورده بانک در پروژه کاهش مییابد و در نهایت این سهم به مالکیت دیگر شرکا در میآید.
این قرارداد اجازه میدهد که به مرور پرداخت بیشتر و بالاتری نسبت به حق واقعی بانک صورت گیرد و بانک به تدریج سود آورده خود را دریافت میکند و به علاوه سرمایه اصلی و حقوق مشارکتی بانک کمکم کاهش مییابد و پس از مدت معینی به صفر میرسد و شرکت بانک پایان مییابد.
شکل عقد مشارکت مالی میخواهد توسط بانک های اسلامی به منظور انجام تجارتهای داخلی، واردات و چاپ اوراق اعتباری مورد استفاده قرار گیرد، این قرارداد همچنین میتواند در کشاورزی و صنعت به کار گرفته شود.
مشارکت در سرمایهگذاری مخاطرهآمیز (Musharakah Venture Capital)
این تکنیک مشارکت بین دو طرف در تأمین مالی یک پروژه است. سهم سود هر یک از قبل توافقی تعیین میشود اما سهم زیان احتمالی بر حسب میزان مشارکت در طرح تعیین میشود و مدیریت پروژه بر عهده هر دو طرف است.
اجاره (Ijara)
معنی تکنیکی اجاره فروش یک حق عمری و رقبی معین در مقابل دریافت پاداشی معین است. عموماً برای اجیر کردن و به خدمت گرفتن مورد استفاده قرار میگیرد، اجاره همچنین برای در اختیار گرفتن یک زمین در مقابل پرداخت اجاره بهای ثابت به صورت نقدی به کار گرفته میشود.
مضاربه (Muzarah)
حالتی از اجاره است که صاحب زمین با اجاره دادن آن بخشی از محصول به دست آمده را به عوض اجاره دریافت میکند. همین روش نیز توسط بانک اسلامی به کار گرفته میشود. بانک براساس قراردادی ساختمان، لوازم و امکاناتی مشابه را در ازای یک اجاره بهای توافقی به مشتری اجاره میدهد. اجارهبها ثابت بوده آنچنانکه بانک مبلغ سرمایهگذاری اصلی به علاوه سود آن را کسب خواهد کرد.
لیزینگ
لیزینگ یکی از شیوههای قانونمند کسب درآمد براساس قوانین اسلامی است. در این شیوه یک دارایی واقعی مانند دستگاه، اتومبیل، کشتی و یا یک خانه میتواند از سوی موجر به مستاجر برای دوره معین در قبال قیمت معین اجاره داده شود. هزینه و منفعت در این معامله به صور روشن و آشکار در قالب قرارداد اجاره قید میشود. از این شیوه بانکهای بسیاری در کشورهای اسلامی استفاده میکنند. بانک توسعه اسلامی (IDB)، بانک اسلامی مالزی و تعدادی از بانکهای تجاری در پاکستان این شیوه را بهکار میگیرند.
براساس قرارداد اجاره یا لیزینگ یک بانک اسلامی یک دارایی را براساس مشخصات و خواستههای مشتری خریداری میکند و آن را با توافق طرفین ضمن تعیین مدت اجاره و میزان اجاره به مشتری اجاره میدهد. مشخصات و طبیعت دارایی مورد اجاره نیز به هنگام تعیین اجاره و زمان اجاره مورد نظر قرار میگیرد. در طول مدت لیزینگ مالکیت دارایی در اختیار اجارهدهنده (بانک) است. بانک این حق را دارد که این مالکیت را به اجارهکننده (مستاجر) انتقال دهد. در پایان مدت اجاره دارایی مجددا به بانک تحویل داده میشود.
اجاره به شرط تملیک (Lease to Purchase)
لیزینگ در معاملات مالی اسلامی از ظرفیتهای بسیاری برخوردار است و بانکهای اسلامی شیوههای مختلف آن را به مرور تجربه کرده و به کار میگیرند. توافق خرید اجاره یکی از این نمونهها است.
براساس این توافق که به اجاره به شرط تملیک، فروش اقساطی یا «اجاره و الاقتناء» نیز معروف است، مورد اجاره در پایان دوره لیزینگ به تملک مستاجر در میآید و مبالغ پرداختی اقساط به جای اجاره (سود سرمایه) و همچنین اصل سرمایه محسوب شده و در پایان، مالکیت اجارهدهنده (بانک) سلب میشود. از این روش عمدتاً برای خرید منزل و اتومبیل استفاده میشود.
قرضالحسنه (Qars aL hasana)
قرضالحسنه یک وام با فضیلت است. وام قرضالحسنه با شرط اینکه در پایان دوره به هیچ عنوان مبلغی به آن اضافه نشود، پرداخت میشود. این وام بدون بهره برای اهداف خیریه یا برطرف کردن نیازهای سرمایهگذاریهای کوتاهمدت اعطا میشود. قرض گیرنده موظف است که تنها اصل مبلغ وام را بازگرداند. این وام فقط مخصوص افراد نیازمند است و پاداش پرداخت این وام نزد خداوند است.
بانکهای اسلامی در ارائه این وام به روشهای مختلفی عمل میکنند. برخی از این بانکها وام قرضالحسنه را صرفا برای سرمایهگذاری در خود بانک به متقاضیان ارائه میدهند. برخی دیگر به همه مشتریان این وام را پرداخت میکنند. برخی از بانکها این وام را صرفا به دانشجویان نیازمند و دیگر بخشهای اقتصادی ضعیف جامعه میدهند. تولیدکنندگان کوچک، کشاورزان و شرکتهایی که قادر نیستند از منابع دیگر نقدینگی مورد نیاز خود را تأمین کنند از متقاضیان این وامها هستند .
صندوق سرمایهگذاری اسلامی
صندوق سرمایهگذاری اسلامی یکی از بخشهایی است که در نظام مالی اسلامی به سرعت رشد کرده است. در سراسر دنیا تقریبا 100صندوق سرمایهگذاری اسلامی وجود دارد. جمع کل داراییهای مدیریت شده در این صندوقها نزدیک به 5میلیارد دلار است که سالانه 12 تا 15درصد نیز رشد میکند. نظر به علاقه روزافزون به بانکداری اسلامی، تعداد صندوقهای سرمایهگذاری روزبهروز بیشتر میشود. در کشورهای غربی نیز بانکداری اسلامی علاقهمندان زیادی پیدا کرده است.
با وجود این موفقیتها، برخی از نیازهای سرمایهگذاران در این بازارها برآورده نشده و تعدادی از این صندوقها بسته شده است. اغلب این صندوقها داراییهای شخصی، دارایی موسسات تعاونی و سرمایهگذاریهای کوچک را مورد هدف قرار دادهاند که بین 50هزار تا یکمیلیون دلار را شامل میشود.
بازارهای هدف برای صندوقهای سرمایهگذاری اسلامی متفاوت هستند. برخی از آنها سرمایههای بازارهای محلی کشور مالزی و برخی دیگر سرمایههای کشورهای حاشیه خلیجفارس را هدف قرار دادهاند. برخی دیگر به سرمایههای خاورمیانه چشم دوختهاند. در عین حال برخی از آنها برای عدم توفیق در دستیابی به بازارهای محلی و موفق نشدن در جذب سرمایههای جوامع اسلامی مورد شماتت قرار گرفتهاند.
از آغاز بهکار صندوقهای سرمایهگذاری اسلامی در دهه 1990، شاهد ایجاد شاخص سهام اعتباری به وسیله شاخص بازار اسلامی داوجونز و سری شاخص جهانی اسلامی FTSE بودهایم.
منبع: بانكي
بانکها در بانکداری اسلامی به طور مجاز به مردم تسهیلات مالی اعطا میکنند و مردم به طور غیرمستقیم در سرمایه گذاری شرکت دارند. عقود یازده گانهٔ اسلامی، اقتصاد را در اسلام شکل میدهند.
ودیعه (Wadiah)
در عقد ودیعه بانک به عنوان یک محافظ و معتمد برای سپردهگذاری در نظر گرفته میشود. در بانکداری اسلامی هر شخص میتواند پول خود را به صورت ودیعه نزد بانک به امانت بسپارد و هر گاه که خواست میتواند آن را بدون کموکاست دریافت کند.
به این سپرده سودی تعلق نمیگیرد و در مقابل بانک با صلاحدید خود صاحب سپرده براساس میزان استفاده از سپرده هدیهای تقدیم میکند. البته پرداخت این هدیه از سوی بانک نیز هیچگاه تضمین نمیشود اما بانک تلاش میکند برای پاداش دادن به سپردهگذار براساس طول یک دوره سپردهگذاری هدیهای به وی بدهد.
مرابحه (Murabaha)
مرابحه از نظر لغوی به معنی توافق دوطرفه برای سود یک معامله است، مرابحه قراردادی است که براساس آن فروشنده هزینه و سود مورد انتظار خود را اعلام میکند. بانکداری اسلامی این نوع قرارداد را به عنوان یکی از تکنیک های کاری خود پذیرفته است.
به عنوان یک تکنیک مالی مشتری از بانک درخواست میکند که یک کالای مشخص را برای وی خریداری کند و بانک با اعلام میزان سود علاوه بر هزینه خرید به مشتری این کار را انجام میدهد .
مضاربه (Muzarabah)
نمونهای از شراکت در استفاده از منابع مالی است که یک طرف مسوول تأمین سرمایه و یک طرف وظیفه انجام کار، تخصص و مدیریت را برعهده میگیرد. هرگونه منفعت به دست آمده براساس یک توافق قبلی بین طرفین تقسیم میشود در صورتی که هرگونه زیان تنها متوجه تأمینکننده سرمایه است. در این حالت بابت زیان شرکت و عامل اجرای پروژه خسارتی پرداخت نمیشود.
در این عقد به وامدهنده ربالمال و به وامگیرنده مضاریب میگویند. در بانکداری اسلامی تمامی سرمایه توسط بانک پرداخت میشود و اجرای تجارت و مدیریت آن برعهده طرف مقابل است.
در مضاربه هیچگونه زیانی تقسیم نمیشود، بانک در واقع صاحب دارایی است و عامل اجرایی به عنوان کارگر و یا کارگزار وی محسوب میشود. تقسیم سود بیشتر همانند عقد مشارکت تقسیم میشود.
در مضاربه صاحب سرمایه حق مداخله در مدیریت و تجارت را ندارد، مسوولیت این مهم برعهده عامل این پروژه است. مهمترین ویژگی مضاربه امکان توافق بر سر تقسیم سود به هر نسبت بین طرفین است. مضاربه میتواند به صورت انفرادی و یا گروهی اجرا شود.
مشارکت (Musharakah)
مشارکت ارتباطی است که برمبنای یک قرارداد همکاری تجاری دوطرفه، سود و زیان حاصل از انجام کار بین طرفین تقسیم میشود.
مشارکت یک توافق است که در آن بانک اسلامی سرمایه مورد نیاز را تأمین میکند که این سرمایه با آورده دیگر طرفین قرارداد و شرکت تجاری ترکیب میشود در این قرارداد همه طرفین حق دارند که در مدیریت فعالیت تجاری یا صنعتی مداخله کنند اما نیازی به انجام آن نیست.
در این عقد تجاری سود به دست آمده براساس توافق قبلی تقسیم میشود اما زیان احتمالی حاصل از کار براساس نسبت آورده سرمایه تقسیم خواهد شد.
مشارکت (Partnership Financing)
این نوع مشارکت یک توافق کلاسیک است. تمامی طرفین برای تأمین مالی یک پروژه بازرگانی، صنعتی، سرمایهگذاری و غیره که ریسک موفقیت آن نیز همواره وجود دارد، همکاری میکنند. میزان سود حاصل از این پروژه براساس توافقات قبلی بین شرکا تقسیم میشود، اما هرگونه زیان احتمالی براساس میزان حق و حقوق مشارکت طرفین تقسیم میشود.
در این مشارکت یک نفر به تنهایی نمیتواند خسارت ناشی از عدم همکاری دیگران را متقبل شود، مدیریت پروژه نیز بر عهده همه، برخی یا حتی یک نفر از اعضا خواهد بود.
مشارکت (Joint Venture)
این نوع مشارکت به نحوی است که دو طرف سرمایههای خود را در یک پروژه روی هم ریخته و در اجرای آن مشارکت میکنند و سود و زیان حاصل از کار را به نسبت میزان مشارکت بین یکدیگر تقسیم میکنند. در عقد مشارکت طرفین حق مداخله دارند، گرچه میتوانند از این حق خود چشم بپوشند و از طرف خود یک نفر را مشخص کنند یا این حق را به شریک خود تفویض کنند. در این صورت طبیعی است که بهره بردن از سود و یا بر عهده گرفتن میزان خسارت نیز با توجه به نقش طرفین در پیشبرد پروژه تعریف خواهد شد.
اين نوع مشارکت در کل به دو نوع است، یکی مشارکت دائم (Permanent Musharakah) و دیگری مشارکت تقلیلی (Diminishing Musharakah) که در ذیل توضیح هر یک ارائه شده است.
مشارکت دائم
در مشارکت دائم یک بانک اسلامی در یک پروژه مشارکت میکند و براساس یک نسبت از پیش تعیین شده از سود بهرهمند میشود. مدت زمان این قرارداد معین نشده و میتواند بنا به خواسته طرفین ادامه یابد. این تکنیک برای تأمین مالی پروژههای بلندمدت مناسب است. در شرایطی که منابع مالی مورد نیاز پروژه برای یک مدت طولانی تعریف شده و به بهرهبرداری رسیدن آن ممکن است به طول بیانجامد.
مشارکت تقلیلی
در این نوع مشارکت سهم آورده شرکتکنندگان در پروژه و سهم سود آنها بر پایه یک نسبت از پیش توافق شده تعیین میشود. اما در عین حال روشی را فراهم میکند که براساس آن سهم آورده بانک در پروژه کاهش مییابد و در نهایت این سهم به مالکیت دیگر شرکا در میآید.
این قرارداد اجازه میدهد که به مرور پرداخت بیشتر و بالاتری نسبت به حق واقعی بانک صورت گیرد و بانک به تدریج سود آورده خود را دریافت میکند و به علاوه سرمایه اصلی و حقوق مشارکتی بانک کمکم کاهش مییابد و پس از مدت معینی به صفر میرسد و شرکت بانک پایان مییابد.
شکل عقد مشارکت مالی میخواهد توسط بانک های اسلامی به منظور انجام تجارتهای داخلی، واردات و چاپ اوراق اعتباری مورد استفاده قرار گیرد، این قرارداد همچنین میتواند در کشاورزی و صنعت به کار گرفته شود.
مشارکت در سرمایهگذاری مخاطرهآمیز (Musharakah Venture Capital)
این تکنیک مشارکت بین دو طرف در تأمین مالی یک پروژه است. سهم سود هر یک از قبل توافقی تعیین میشود اما سهم زیان احتمالی بر حسب میزان مشارکت در طرح تعیین میشود و مدیریت پروژه بر عهده هر دو طرف است.
اجاره (Ijara)
معنی تکنیکی اجاره فروش یک حق عمری و رقبی معین در مقابل دریافت پاداشی معین است. عموماً برای اجیر کردن و به خدمت گرفتن مورد استفاده قرار میگیرد، اجاره همچنین برای در اختیار گرفتن یک زمین در مقابل پرداخت اجاره بهای ثابت به صورت نقدی به کار گرفته میشود.
مضاربه (Muzarah)
حالتی از اجاره است که صاحب زمین با اجاره دادن آن بخشی از محصول به دست آمده را به عوض اجاره دریافت میکند. همین روش نیز توسط بانک اسلامی به کار گرفته میشود. بانک براساس قراردادی ساختمان، لوازم و امکاناتی مشابه را در ازای یک اجاره بهای توافقی به مشتری اجاره میدهد. اجارهبها ثابت بوده آنچنانکه بانک مبلغ سرمایهگذاری اصلی به علاوه سود آن را کسب خواهد کرد.
لیزینگ
لیزینگ یکی از شیوههای قانونمند کسب درآمد براساس قوانین اسلامی است. در این شیوه یک دارایی واقعی مانند دستگاه، اتومبیل، کشتی و یا یک خانه میتواند از سوی موجر به مستاجر برای دوره معین در قبال قیمت معین اجاره داده شود. هزینه و منفعت در این معامله به صور روشن و آشکار در قالب قرارداد اجاره قید میشود. از این شیوه بانکهای بسیاری در کشورهای اسلامی استفاده میکنند. بانک توسعه اسلامی (IDB)، بانک اسلامی مالزی و تعدادی از بانکهای تجاری در پاکستان این شیوه را بهکار میگیرند.
براساس قرارداد اجاره یا لیزینگ یک بانک اسلامی یک دارایی را براساس مشخصات و خواستههای مشتری خریداری میکند و آن را با توافق طرفین ضمن تعیین مدت اجاره و میزان اجاره به مشتری اجاره میدهد. مشخصات و طبیعت دارایی مورد اجاره نیز به هنگام تعیین اجاره و زمان اجاره مورد نظر قرار میگیرد. در طول مدت لیزینگ مالکیت دارایی در اختیار اجارهدهنده (بانک) است. بانک این حق را دارد که این مالکیت را به اجارهکننده (مستاجر) انتقال دهد. در پایان مدت اجاره دارایی مجددا به بانک تحویل داده میشود.
اجاره به شرط تملیک (Lease to Purchase)
لیزینگ در معاملات مالی اسلامی از ظرفیتهای بسیاری برخوردار است و بانکهای اسلامی شیوههای مختلف آن را به مرور تجربه کرده و به کار میگیرند. توافق خرید اجاره یکی از این نمونهها است.
براساس این توافق که به اجاره به شرط تملیک، فروش اقساطی یا «اجاره و الاقتناء» نیز معروف است، مورد اجاره در پایان دوره لیزینگ به تملک مستاجر در میآید و مبالغ پرداختی اقساط به جای اجاره (سود سرمایه) و همچنین اصل سرمایه محسوب شده و در پایان، مالکیت اجارهدهنده (بانک) سلب میشود. از این روش عمدتاً برای خرید منزل و اتومبیل استفاده میشود.
قرضالحسنه (Qars aL hasana)
قرضالحسنه یک وام با فضیلت است. وام قرضالحسنه با شرط اینکه در پایان دوره به هیچ عنوان مبلغی به آن اضافه نشود، پرداخت میشود. این وام بدون بهره برای اهداف خیریه یا برطرف کردن نیازهای سرمایهگذاریهای کوتاهمدت اعطا میشود. قرض گیرنده موظف است که تنها اصل مبلغ وام را بازگرداند. این وام فقط مخصوص افراد نیازمند است و پاداش پرداخت این وام نزد خداوند است.
بانکهای اسلامی در ارائه این وام به روشهای مختلفی عمل میکنند. برخی از این بانکها وام قرضالحسنه را صرفا برای سرمایهگذاری در خود بانک به متقاضیان ارائه میدهند. برخی دیگر به همه مشتریان این وام را پرداخت میکنند. برخی از بانکها این وام را صرفا به دانشجویان نیازمند و دیگر بخشهای اقتصادی ضعیف جامعه میدهند. تولیدکنندگان کوچک، کشاورزان و شرکتهایی که قادر نیستند از منابع دیگر نقدینگی مورد نیاز خود را تأمین کنند از متقاضیان این وامها هستند .
صندوق سرمایهگذاری اسلامی
صندوق سرمایهگذاری اسلامی یکی از بخشهایی است که در نظام مالی اسلامی به سرعت رشد کرده است. در سراسر دنیا تقریبا 100صندوق سرمایهگذاری اسلامی وجود دارد. جمع کل داراییهای مدیریت شده در این صندوقها نزدیک به 5میلیارد دلار است که سالانه 12 تا 15درصد نیز رشد میکند. نظر به علاقه روزافزون به بانکداری اسلامی، تعداد صندوقهای سرمایهگذاری روزبهروز بیشتر میشود. در کشورهای غربی نیز بانکداری اسلامی علاقهمندان زیادی پیدا کرده است.
با وجود این موفقیتها، برخی از نیازهای سرمایهگذاران در این بازارها برآورده نشده و تعدادی از این صندوقها بسته شده است. اغلب این صندوقها داراییهای شخصی، دارایی موسسات تعاونی و سرمایهگذاریهای کوچک را مورد هدف قرار دادهاند که بین 50هزار تا یکمیلیون دلار را شامل میشود.
بازارهای هدف برای صندوقهای سرمایهگذاری اسلامی متفاوت هستند. برخی از آنها سرمایههای بازارهای محلی کشور مالزی و برخی دیگر سرمایههای کشورهای حاشیه خلیجفارس را هدف قرار دادهاند. برخی دیگر به سرمایههای خاورمیانه چشم دوختهاند. در عین حال برخی از آنها برای عدم توفیق در دستیابی به بازارهای محلی و موفق نشدن در جذب سرمایههای جوامع اسلامی مورد شماتت قرار گرفتهاند.
از آغاز بهکار صندوقهای سرمایهگذاری اسلامی در دهه 1990، شاهد ایجاد شاخص سهام اعتباری به وسیله شاخص بازار اسلامی داوجونز و سری شاخص جهانی اسلامی FTSE بودهایم.
منبع: بانكي
" برای حمايـت از ما، لطفاً بر روی بنرهای تبليغاتی سايت كليك نمائيد "
" اگر کسی خوبیهای تو را فراموش کرد، تو خوب بودن را فراموش نکن... "
" ای کاش یاد بگیریم، برای خالی کردن خودمان؛ کسی را لبریز نکنیم... "
" تنها « زمان » است كه دوست داشتن را ثابت می كند، نه « زبان »... "
" اگر کسی خوبیهای تو را فراموش کرد، تو خوب بودن را فراموش نکن... "
" ای کاش یاد بگیریم، برای خالی کردن خودمان؛ کسی را لبریز نکنیم... "
" تنها « زمان » است كه دوست داشتن را ثابت می كند، نه « زبان »... "