(۱۵ دى ۱۳۹۶، ۱۲:۵۶ ب.ظ)jalalkia نوشته: من راجع به حسابداری صفر تا صد یکی از شعبه ها پخش دارویی، میخوام بدونم چطوری انجام میشه؟(کلیات و جزئیاتش)
سلام جناب آقای کیا عزیز
ابتدا از طرف کلیه اعضای فروملرن خدمت شما خیر مقدم عرض میکنم، به سایت خودتان خوش آمدید!
ضمن عذرخواهی بابت تأخیر در ارائه پاسخ، لازم به ذکر است که کار شما در حوزه فعالیتهای پخش مویرگی است، بنابراین در این خصوص توضیحات ذیل به صورت کلی ارائه میگردد:
در حسابداری، مفهومی به نام پخش مویرگی وجود دارد و همانطور که از نامش پیداست به مبحث پخش کالا ارتباط دارد. در واقع پخش مویرگی به روشی از پخش کالا گفته میشود که در شبکه گستردهای انجام شده و کالای فروش رفته یا خریداری شده در سطح وسیعی پخش میشود تا به دست خریدار آن برسد. فروش مویرگی نیز به نوعی از فروش گفته میشود که از طریق یک شبکه گسترده و جامع صورت میپذیرد.
این نوع فروش میتواند توسط دفتر مرکزی، نمایندگیهای فروش، شعب مستقل و یا شعب غیر مستقل صورت گیرد. در واقع در این نوع فروش، سطح فروش بسیار گسترده بوده و در سطح یک شهر، استان و یا کشور و در بعضی حالات کشورهای همسایه صورت میپذیرد. در تمامی این موارد دفتر مرکزی بصورت مستقیم در فروش دخالت داشته و یا با دادن اختیارات به شعب و نمایندگیها بصورت غیر مستقیم، از طریق دریافت گزارش بصورت آنلاین یا آفلاین، فروش شعب و نمایندگی های خود را کنترل میکند.
پخش مویرگی به دو دسته تقسیم میشود:
۱- پخش سرد:
پخش سرد به نوعی از پخش گفته میشود که در آن، ابتدا محصول توسط بازاریاب یا ویزیتور به مشتری معرفی شده و پس از جلب رضایت و اطمینان خریدار، فاکتور در دفتر مرکزی فروشنده کالا صادر میشود و جنس سفارش داده شده برای خریدار ارسال میگردد. این نوع پخش مختص محصولاتی است که تاریخ انقضاء نداشته و یا تاریخ انقضاء آنها محدود نیست. مثلاً پخش دارو و محصولات آرایشی و بهداشتی.
۲- پخش گرم:
پخش گرم به نوعی از پخش گفته میشود که در آن ویزیتور همراه با جنس مورد فروش در محل خریدار حاضر شده و به محض سفارش مشتری، جنس را به مشتری تحویل میدهد. این نوع پخش برای فروش محصولاتی است که تاریخ انقضاء محدود داشته و از نوع فاسد شدنی میباشند. مثلاً پخش محصولات غذایی و دامی.
حسابداری پخش مویرگی چگونه انجام میشود؟
در واقع حسابداری پخش سرد و پخش گرم تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و به صورت یکسان انجام میشود و تنها در حوزههایی مانند انبار و حسابداری انبار تفاوتهایی با یکدیگر دارند. حسابداری پخش مویرگی به طور کلی در دسته حسابداری بازرگانی (خرید و فروش) جای میگیرد و در واقع از کدینگ این نوع حسابداری پیروی میکند.
در شرکتهای بازرگانی دو حساب فروش و بهای تمام شده کالای فروش رفته نشان دهنده درآمد شرکت هستند و در واقع این دو حساب کدینگ شرکتهای بازرگانی در سطح گروه میباشند. در شرکتهای پخشی که دارای نمایندگی و شعب میباشند، این دو حساب در سطح تفصیلی، به جزء شعب و نمایندگیها متصل شده تا میزان فروش و بهای تمام شده هر تفصیلی و در نهایت میزان درآمد آنها مشخص گردد.
موضوعی که در حسابداری پخش مویرگی بسیار حائز اهمیت است و باعث ایجاد گرایشی خاص از نوع حسابداری بازرگانی است، میزان بالای مشتری در این نوع از حسابداری است که گاهاً به بیش از هزار مورد میرسد.
کنترل حسابهای این تعداد مشتری دشوار است و گاهاً بسیار زمان بر است. توجه داشته باشید که در پخش مویرگی بر خلاف شرکتهای بازرگانی مشتریان با مبالغ جزیی و با تعداد گردش بالا هستند، ولی در شرکتهای بازرگانی از نوع بنکداری مشتریان با مبالغ عمده و با تعداد گردش پایین هستند. به طور کلی با توجه به موارد ذکر شده میتوان نتیجه گرفت که تعداد گردش کلی مشتریان در شرکتهای پخش مویرگی بسیار بالاتر از شرکتهای بازرگانی بوده و کنترل حساب مشتریان نیازمند برنامهریزی دقیق و نرم افزار حسابداری مناسبی میباشد.
در این زمینه نرمافزارهای مالی که بصورت یکپارچه با زیر سیستمهای عملیاتی پخش مویرگی در تعامل هستند کمک بسیار زیادی به حسابداران و مدیران مالی میکند تا بتوانند برنامهریزی بهتری برای مدیریت و حسابداری پخش مویرگی داشته باشند.
گزارشات مالی در پخش مویرگی
نمونه گزارشاتی که در حسابداری پخش مویرگی مورد استفاده قرار میگیرد به شرح زیر است:
گزارش سود و زیان به تفکیک شعبه و مرکز هزینه: در این نوع گزارش عملکرد مالی و سود و زیان هر یک از شعب با مرکز مقایسه و بررسی میشود و این موضوع امکان مدیریت مجموعهها را توسط مدیران فراهم خواهد کرد.
گزارش تجزیه سنی بدهکاران: این نوع گزارش به جهت ارزیابی مشتریان شرکت تهیه میشود به طوری که بدهکاران و زمان ایجاد بدهی آنها بررسی میشود. به موقع تهیه شدن این نوع گزارش و مرتب بودن بر اساس تاریخ ایجاد بدهی بسیار مهمی است.
گزارش دریافتی پرسنل: به دلیل اینکه بازاریابهای این شرکتها مبالغی به عنوان پورسانت دریافت میکنند، لذا تهیه این نوع گزارش که نشان دهنده دریافتی هر کارمند در ماههای قبل است نیز مهم خواهد بود.
گزارش حاشیه سود کالاها: تهیه گزارش حاشیه سود به این جهت مهم است که مدیریت تصمیم به ادامه فروش آن و یا لغو ارسال خواهد کرد به این طریق که اگر کالایی حاشیه سود بالایی داشته باشد قطعاً به روند سوددهی مجموعه کمک خواهد کرد.
با احترام...