( مرضیه:همینجا از تمامی اساتیدم (حتی اگر یک مطلب را به بنده آموخته باشند قدردانی میکنم ،عمرتان باعزت وعاقبتتان بخیر)
آقای نظامالدین ملکآرایی مدیر مرکز تحقیقات تخصصی حسابداری و حسابرسی سازمان حسابرسی با سخنانی مبسوط ویژگیهای برجسته دکتر عزیز نبوی را برشمرد و گفت:
برای بزرگداشت استادمان گرد هم آمدهایم، کاش پیش از این کرده بودیم،
و دریغ که پیش از این نکردیم. او در روزگار حیاتش بر ما که شاگردان شاکر او هستیم بیش از این حق داشت و پیش از این سزاوار بزرگداشت بود. در ادای این حق که دِین ماست چه کنیم که دیر کردیم و کم! پس:
کارمان را خوب بدانیم و بدرستی انجام دهیم که؛ او مردی دانا و درستکار بود.
در رفتار و کردارمان، اخلاقی پسندیده داشته باشیم که؛ او انسانی پایبند اخلاق بود.
هر چه بیشتر بیاموزیم و در آموختن سخت بکوشیم که؛ او مردی دانشمند و سختکوش بود.
زحمتکش، خدمتگزار و متواضع باشیم که؛اوانسانیشریف و محققی خستگیناپذیر بود.
جامعه حسابداری کشور خدمتگزاری خدوم و استادی عالیقدر را از دست داد.
متن سخنان استاد مصطفی علیمدد در مراسم یادبود شادروان دکتر عزیز نبوی در مسجد نور
بسما… الرحمن الرحیم
ان الذین آمنوا و عملوالصالحات اولئک هم خیرالبریه
کسانی که ایمان آوردند و کارهای نیکو کردند بهترین آفریدگانند.
شایسته است که به احترام دکتر عزیز نبوی، این آفریدهِ خوب خدا، برخیزید و فاتحهای بخوانیم.
از کاووش پیاپی لبها و دستهاست
کاین نقش آدمی بر لوحه زمان جاوید میشود.
دکتر عزیز نبوی، جوانی ۳۱ ساله بود که در سال ۱۳۴۳ مؤسسه عالی حسابداری، نخستین دانشکده خصوصی حسابداری را در ایران تأسیس کرد.
او نه پشتوانهِ ثروت پدری را داشت و نه از حمایت مالی شخص یا مؤسسهای برخودار بود. عزیز نبوی، مبتکر بود؛ مدیر، سختکوش، خلاق، پرجرات و جسور.
مؤسسه عالی حسابداری در طول ۱۳ سال فعالیت، پنج هزار و چند صد فارغالتحصیل داشت. از این شمار، گروهی از دولتمردان و مدیران کشور، دهها نفر از استادان و مدرّسان برجسته حسابداری در ایران وکشورهای دیگر، صدها نفر از حسابداران حرفهای در ایران و در کشورهای دیگر، و صدها نفر از مدیران شرکتهای دولتی و خصوصی را میتوان نام برد که فارغالتحصیل مؤسسه عالی حسابداری و از شاگردان شاکرِ دکتر عزیز نبوی هستند و یاد و نامش را گرامی میدارند.
اگر دکتر نبوی به غیر از تربیت این عده، هیچ کار دیگری هم نکرده بود، حق این بود و حق این هست که نقش او بر لوحه زمان ماندگار بماند.
دکتر عزیز نبوی، هنگامی که استاد جوان ۲۷ سالهای بود نخستین کتابش را تألیف ومنتشر کرد. او در طول نزدیک به یک دههِ بعد پنج کتاب دیگر در زمینهِ حسابداری تألیف یا ترجمه کرد. شیوهِ تألیف و ترجمهِ استاد دریچهِ تازهای را برای کار تهیه و تألیف کتابهای حسابداری در ایران گشود. این کتابها دارای نثری روان و رسا بودند و روشهای تازهای برای آموزش در آنها، بکار گرفته شده بود. برای تهیه آنها از منابع متعددی استفاده شده بود که این منابع جا به جا نیز معرفی شده بودند. بطور خلاصه روش تحقیق کاملی در آنها بکار رفته بود.
این کتابها به دفعات و در طول سالهای بعد تجدید چاپ شد و برای آموزش حسابداری در دانشکدههای مختلف در سراسر ایران مورد استفاده قرار گرفت که برخی از آنها هنوز هم – بعد از ۴۰ سال – در برخی دانشکدهها تدریسمیشود.
اگر دکتر عزیز نبوی فقط همین خدمت را کرده بود، حق این بود و حق این هست که نام و یادش ماندگار بماند.
اما در واقع او خدمت ارزندهِ دیگری هم کرده است و آن تدوین چارچوبی در زمینهِ تألیف کتابهای حسابداری مورد نیاز بود که خوشبختانه مورد استفاده مؤلفین بعدی هم قرار گرفت.
دکتر نبوی معلم توانایی بود؛ به موضوعی که درس میداد تسلط کامل داشت. با قدرت بیان بسیار بالا مطالب را بخوبی تفهیم میکرد و در زمینههای مختلفِ دانش روز مطالعه داشت و… و….
او بیش از نیمی از عمر خود را به تدریس پرداخت. ده، پانزده سال در ایران و بقیه را در دانشگاه اروپایی در مونتروی سوئیس. عزیز نبوی تا روزی که زنده بود همچنان درس میداد.او اگر فقط همین خدمت را به جامعهِ ما و جامعهِ بشری کرده باشد،
حق این بود و حق این هست که نام و یادش ماندگار بماند.
کسانی که مدیریت دانشگاهی را تجربه کردهاند، میدانند که در این کار، به دلایل مختلف بروز مشکلات دانشجویی اجتنابناپذیر است. میدانیم که مؤسسه عالی حسابداری هم مشکلاتی از این دست داشت، که قصد ندارم به آن بپردازم. اما شاید تصور شده باشد که دکتر نبوی از آن دسته دانشجویانش که به هرحال در مقابل او قرار گرفتند، کینهای به دل گرفته باشد، یا لااقل از آنها دلگیر باشد. دکتر عزیز نبوی در ملاقاتی که آقای ملکآرایی با ایشان داشتند، در اینباره میگوید: من از هیچکدامشان دلگیر نیستم.
همهِ آنها بچههای من هستند، مگر میشود آدم بچههایش را دوست نداشته باشد؟
روحشان شاد ویادشان همواره گرامی